Nemějte obavy, nerozlily se mi omylem barvy na plátno, je to opravdu malba, ne chaos. A dokonce promyšlená malba, promyšlený chaos. Také se dílo jmenuje STRATEGIE. U abstraktních obrazů ji někdy použijete více, než by mnozí řekli. Kdo máte na to cit, podívejte se pozorně na obraz a projděte si jej pečlivě celý očima a dáte mi možná za pravdu. Strategie je promýšlení něčeho, co má vést k vytyčenému cíli toho, kdo strategii vytváří a to je i mnohdy proces autorovy práce při malbě díla.

Přesněji řečeno – tato malba má ze začátku intuitivně řízený chaos, ale čím více spěla ke konci, tím se o ní ještě víc esteticky přemýšlelo. Všechny konečné tvary a barvy mají proto své smysluplné a určené místo.

Jindřich Lípa STRATEGIE (acryl, plátno 100x140cm)

Navíc „divoké“ obrazy, lidově „mazaniny“, když mají plný obsah, tak mohou působit na pozorovatele stále, i když z nich vyřízneme jen část. Abyste si to vyzkoušeli, tak jsem na ukázku pro vás čtenáře, tento rozdělil na 4 díly (níže ve slideshow) a dá se říct, že pořád esteticky fungují. Takže majitel takového obrazu vlastní jakoby obrazy 4, ale tento základní nemusí rozřezat a přesto z něj bude mít čtyřnásobný zážitek: