Nedávno si ode mne jedni manželé pořídili obraz MEZI VLKY. Jelikož s ním byli spokojeni, zeptali se mne, jestli bych jim nenamaloval další abstraktní obraz na zakázku podle jejich představ – podle jejich prostředí, jejich povah a zájmů. Měl by být ve stejné místnosti jako ten obraz co již mají. Jednalo se o obývací interiér, spojený s prostorem kuchyně. Bral jsem to jako art výzvu – to já mám rád. Také i proto mohu pořádat kursy SMO (Společná malba Obrazu), při nichž zákazníkovi, s nímž společně obraz malujeme, garantuji, že výsledkem bude velkoformátové dílo, které si odveze a pověsí doma na zeď.

Dotyčné jsem tedy poprosil o co nejpodrobnější popis toho, jaké jim sedí barvy, jaké mají zájmy a vůbec cokoli pro moji jasnou představu. Zde je jejich doslovný popis situace:

„Obraz bude umístěn na výšku. Naše představa barev je horčicová žlutá spolu s bílou, hnědou, zelenou mechovou a černou ale tak, aby černá, hnědá a zelená nebyly dominantní, ale pouze dokreslovaly barvy našeho interiéru. Zároveň, aby se obraz snesl s obrazem Mezi vlky – ve stejném prostoru.

Také by měl obraz asi podporovat chuť k jidlu.

Pro dokreslení máme rádi přírodu, hory, rádi sportujeme…“

Pak jsem čekal na svou vhodnou, časově pocitovou konstalaci, a zalezl do ateliéru. Nad plátno připíchl papír s instrukcemi zákazníka. Postavil jsem k sobě pouze pixly se zmíněnými barvami. Hlavně jsem si zdůraznil, že nesmím být barevný divočák, ale umírněný krotký hodný chlapec 🙂 Jaký byl pak výsledný obraz vidíte v tomto příspěvku. Dílo jsem nazval NA HORÁCH. Je na něm všechno, co bylo v zadání, ale dle mých představ. Jediné, co jsem přidal navíc je modrá, která symbolizuje svěžest ranních mlh, dešťů a řek. I když jde o abstrakci, je patrné zadání přírody, hor a pěších tůr…

Zákazníci měli od začátku ode mne svobodu obraz nepřijmout, ale byli spokojení. Zde jsou jejich slova:

„Dobrý den ,děkujeme za dílo. Je opravdu zvláštní, stále se na něho díváme. Je to pohled na horské štíty s krásnou přírodou. Abstrakce se povedla, rádi Vám to zaplatíme. Uz visí!“

…Možná se budu muset časem těch manželů dotázat, jestli jim obraz dobře podporuje chuť k jídlu… 🙂