Před nedávnem mi poslala jedna zákaznice fotografie nainstalovaného díla ode mne – obrazu APOKALYPSA (plátno 200x150cm) ve své domácnosti. Je to žena, citlivá na estetiku a design, což se také v zračí  jejím vyladěném luxusním bydlení. Přesto se nebála si tento obraz pořídit:

Nebudete věřit tomu, jak jsem obraz převážně namaloval – u televize v „obýváku“! Stalo se to tak, že jsme se manželkou dívali na TV a najednou jsem dostal silnou chuť namalovat Einsteina. Vzal jsem si k televizi plátno metr na metr a půl, černou barvu a Einsteina namaloval. Pak jsem zase dostal chuť namalovat Marilyn Monroe. Tak jsem vzal další stejně velké plátno, červenou barvu a také ji namaloval. Později jsme plátna spojil a dílo dokončil.

Obraz je zvláštní tím, že mi není moc charakteristický. Nevím co mi to tehdy napadlo – no vlastně vím, ale neřeknu…

Paní je z něj dodnes nadšená, její chvála mne samozřejmě těší.

Také si pak ode mne nechala namalovat ještě jeden obraz v pop artovém duchu na zakázku, přímo jí šitý na míru – na její osobu a životní postoj. Sdělila mi k tomu konkrétní informace a na základě nich jsem jej namaloval a i mu dal název – Lvice. Je její osobní věcí a nepřísluší mi jej zde zveřejňovat…

Zákazníky, kteří hodně oceňují moji práci, nazývám svými artpřáteli. Tato paní mezi ně také určitě patří:

V rámci naší průběžné „obchodní“ komunikace jsme se s mojí manželkou společně s paní více poznali. Zjistili jsme, že si lidsky a názorově natolik rozumíme že si občas společně povídáme po telefonu a je to moc fajn. Jen musím trochu dávat pozor, neb se tyto ženy nějak podezřele podporují proti mně a to má chlapská ješitnost nevidí ráda!

Jinak pro zajímavost – název APOKALYPSA je počeštělé řecké slovo, znamenající „zjevení“, tedy proroctví – jde o záznam starý 2 000 let, popisující dnešní dobu. Poznal jsem jej už před 40 lety a fascinuje mne, jak se stále více naplňuje… Jedná se tedy o vážné duchovní dílo, i když jsem jej vyjádřil výtvarnou s nadsázkou…

Obraz u paní v domácnosti:

Obraz v prezentačních materiálech: